top of page

Wat kan het MKB leren van president Trump?

Wie reacties op foto’s van president Trump met zijn mobiele telefoon in de hand leest, valt op dat het vaak gaat over de veiligheid van die telefoon. Of beter, dat de kans dat de president belt, tweet, etc., met een slecht beveiligde telefoon heel groot is. Dat wil zeggen een telefoon die een groter risico heeft om te worden gehackt door kwaadwillenden en geheime diensten van andere staten, dan meer beveiligde telefoons. Dit is opvallend, omdat informatiebeveiliging op dit niveau van de staat en als het goed is het bedrijfsleven en NGO’s, zich op het hoogst mogelijke niveau moet bevinden en risico’s zoveel als mogelijk uitsluit. President Trump is kennelijk uitzonderlijk hard leers op dit terrein. Sterker, hij heeft recentelijk besloten te kunnen zonder een hoogste medewerker en ambtenaar op het gebied van cyber security.

Daarmee geeft hij het slechts mogelijke voorbeeld op het moment dat hij zich, onder andere, druk maakt over het weglekken van Intellectueel Eigendom vanuit de V.S. naar bijvoorbeeld China. Aantoonbaar gebeurt dit weglekken ook door hacks bij bedrijven, waarbij hackers (privacy) gevoelige informatie verkrijgen en verkopen of gebruiken voor economisch gewin. En dat in een tijd dat overheden bedrijven aansporen te werken met een Chief Information Security Officer en Data Protectie Officer.

Tegelijkertijd kunt u berichten lezen over verschillende overheden die de Anti-Virus software van het Russische bedrijf Kaspersky in de ban doen. Maar ook dat overheden en bedrijven zich zorgen maken over de uitrol van Chinese ICT-producten en –netwerken in het Westen. Zijn die producten en (mobiele) netwerken wel te vertrouwen?, is de gestelde vraag. Als dit doorzet, betekent dit uiteindelijk een fragmentatie van het Internet, met alle economische schade van dien.

U begrijpt dat ik de antwoorden en oplossingen hier niet aan u kan aanbieden. Het zijn wel gerede vragen die een bedrijf zich moet stellen. Ook uw MKB bedrijf? Gewoon een voorbeeld. Een iPhone is weliswaar Amerikaans, maar geassembleerd door een Taiwanees bedrijf in China. De onderdelen van de iPhone komen naar deze fabriek vanuit de hele wereld. Dit laatste geld voor heel veel andere producten. Het is een gevolg van de globalisering. Iets wat alleen nog terug te draaien is door de hele bestaande (economische) wereld orde radicaal te veranderen. Ongetwijfeld met desastreuze gevolgen voor rijkdom(verdeling), vrede en welvaart. Ik zie dat niet gauw gebeuren. Het zadelt een gemiddeld MKB bedrijf wel op met vrijwel onmogelijk te beantwoorden vragen over hoe uw bedrijf redelijkerwijs digitaal te beschermen. Toch kunt u het zich niet veroorloven niets te doen.

Wat kunt u nu doen als MKB eigenaar om uw bedrijf veilig(er) te maken? Dat is en blijft het uitvoeren van enkele stappen, die ervoor zorgen dat uw bedrijf aan de basis veilig is en er intern inzicht van en het juiste begrip is voor het onderwerp bij al uw medewerkers. Ook de relaties met uw klanten en toeleveranciers moeten u, wederzijds, het noodzakelijke comfort geven. Wilt u weten wat de stand van zaken is op het gebied van de digitale veiligheid binnen uw bedrijf?, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Binnen enkele uren heeft u een gericht antwoord op uw vragen.

Uitgelicht
Recent
Archief
Zoek op Tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page