top of page

Een veiliger MKB bedrijf door een pentest

Recentelijk maakte de Europese Commissie bekend dat zij via een hackerscollectief toestemming geeft om de digitale veiligheid van een mediaplayer te testen. Gedurende drie weken mogen vooraf op ervaring geselecteerde hackers proberen het systeem binnen te dringen. Daarbij zijn zogenaamde bugbounties uitgeloofd. Voor ieder gevonden lek of softwarematige fout keert men geld uit aan de hacker die het lek vindt. Afhankelijk van de ernst van het lek kan het uitgekeerde bedrag oplopen tot € 3000,=. De ontwikkelaar van de mediaplayer kan de ontdekte lekken zo vooraf dichten, met als resultaat dat er een veel veiliger product op de markt komt.

Wat maakt dit onderwerp zo interessant voor het MKB? Ieder MKB bedrijf maakt gebruik van ICT. Of dit nu een kassasysteem is dat op het Internet is aangesloten, de boekhouding die online in de cloud staat of complexe ICT systemen die uw producten maken, maar online in contact staan met fabrikanten, medewerkers, etc., allemaal kennen zij fouten. In de software, maar vaak ook in de manier waarop zij met het Internet contact leggen. Is dit beveiligd of niet? Die mate van beveiliging bepaalt hoe de onderdelen van de bedrijfsvoering die voor uw bedrijfscontinuïteit van groot belang zijn, veilig staan opgeslagen of ontoegankelijk zijn gemaakt voor ongewenste derden.

Een organisatie uitnodigen een pentest (penetratietest) te doen, geeft u doorgaans snel duidelijkheid. U vraagt zo’n bedrijf feitelijk u te hacken. Dat kan op een aantal niveaus. Van buiten uit naar binnen is de eerste laag en voor een kleiner bedrijf, in ieder geval in eerste instantie, de belangrijkste.

Vergelijk dit met de inbreker die altijd eerst een huis zal uitkiezen waarvan de ramen openstaan, voordat hij moeilijkere opties kiest. Dat is bij een bedrijf online niet anders. Zijn uw digitale poorten dicht, dan trekt de doorsnee hacker verder. Behalve als hij echt bij u moet zijn. In de echte wereld omdat dat ene schilderij bij u aan de muur hangt, in de digitale omdat uw procedé de hoofdprijs is. Dan gelden andere veiligheidsnormen en te nemen maatregelen.

U kunt veel verliezen door een hack. Wilt u eens nader praten over hoe dat in uw bedrijf zit, neem dan gerust eens contact op met een van onze adviseurs om te bekijken hoe wij u kunnen assisteren bij het in control komen van uw soft- en hardware.

Uitgelicht
Recent
Archief
Zoek op Tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page