top of page

Het einde van een digitale levenscyclus

Op 10 oktober stopt Microsoft met de ondersteuning van Office 2007, een populair programma waarmee vele bedrijven, instanties en particulieren documenten opmaken, gegevens verwerken, e-mailen, presentaties maken, etc. Wat betekent dit voor een bedrijf en is daar iets tegen te doen?

Voor de veiligheid van een bedrijf kijkt een ondernemer doorgaans naar sloten, wellicht naar tralies en hekken en schakelt soms zelfs een bewaker of een hond in. Elektronische beveiligingssystemen bestaan al tientallen jaren en met de komst van video werd het mogelijk camera’s op te hangen en beelden op te slaan. In wachtkamers kijken bewakers naar deze beelden.

Beveiligingsupdates van software

Daar is een tweede dimensie bij gekomen, die veel mensen zich niet of te weinig realiseren. Naast een fysieke achterdeur, heeft ieder bedrijf tegenwoordig een digitale achterdeur: de koper,- coax- of glasvezeldraden die uw bedrijf aansluiten of het Internet. Uw bedrijfsvoering is zo veilig als uw digitale verdedigingslinie is.

Daaronder valt bijvoorbeeld het regelmatig uitvoeren van beveiligingsupdates van software. Hiermee dicht u fouten in de software af, die hackers of criminelen kunnen gebruiken om uw bedrijf kwaad te doen of om uw systemen te gebruiken om anderen kwaad te doen, bijvoorbeeld door te spammen of mal- en ransomware te verspreiden.

Wat betekent het dan voor uw bedrijfsvoering als een bedrijf, in dit geval Microsoft, aankondigt een product niet meer te ondersteunen? In feite dwingt het u (een upgrade naar) een nieuw product aan te schaffen. Dat is op zich niet anders dan een autofabrikant die na een aantal jaren nadat een model uit productie is genomen, aankondigt geen reserveonderdelen meer te produceren voor dat model. Wat opvalt aan de softwarewereld is dat de levenscyclus van een product aanzienlijk korter is, terwijl de levensduur dat niet hoeft te zijn.

In de praktijk weten de meeste mensen echter niet dat de ondersteuning stopt. Het gevolg is, dat iedere fout die hierna nog in Microsofts software wordt ontdekt, niet meer wordt gepatcht. Met andere woorden, een product dat nog prima functioneert, waardoor u er zeer waarschijnlijk met veel plezier mee blijft werken, wordt met de dag onveiliger. Zowel voor uzelf, als voor de wereld. Criminelen zullen nieuw ontdekte zwakheden uitbuiten zonder dat iemand hen die mogelijkheid uit handen neemt.

Het enige advies dat wij u kunnen geven, is, inderdaad: schaf de nieuwste versie van dit of een vergelijkbaar product aan, zodat u zo lang mogelijk verzekerd bent van beveiligingsupdates. Let wel, dit probleem geldt voor alle producten waar software in zit. Weet u waar uw productielijn op draait of de moderne apparaten in uw bedrijf die online aangesloten zijn? Dit zijn randzaken die in toenemende mate onder de veiligheid van uw bedrijfsvoering vallen.

Het belangrijkste advies hier luidt: blijf updaten zo lang een bedrijf beveiligingsupdates uitbrengt. Voor daarna, is het per apparaat een afweging welke maatregel het meest geschikt is. Daar kunnen wij u zeker over adviseren.

Uitgelicht
Recent
Archief
Zoek op Tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page