top of page

Aangifte bij digitale criminaliteit zinvol? Ja, een noodzaak

Cijfers van opsporende instanties tonen aan dat aangifte van digitale criminaliteit, zoals online fraude, geslaagde phishing aanvallen en ransomware niet massaal plaatsvinden. Gezien de hoge cijfers van de aanvallen, vaak in honderden miljoenen per dag verzonden, is dit verbazingwekkend. Nu blijven vele van deze berichten hangen in spamfilters, maar zelfs als een klein percentage, denk hierbij in promillages, slaagt, dan levert één aanval al veel op voor een crimineel. Dit verandert wellicht nog ten positieve voor de aanvaller, als het op het individu gerichte e-mails zijn, zogenaamde spearphishing. Hierbij moet u denken aan een spookfactuur of andere zeer gerichte vraag, van een schijnbaar te vertrouwen partij, die u vertrouwelijke gegevens laat overdragen.

Schaamte komt vaak voorbij als reden om geen aangifte te doen: “dat ik hier ingetrapt ben”, vraagt een slachtoffer zich misschien af. En ja, het kost kostbare tijd. Toch adviseren wij u om wel aangifte te doen. Ook, beter juist in gevallen waarin uw bedrijf is benadeeld. Waarom?

Alle zaken die niet worden aangegeven bij de politie, komen niet tevoorschijn in de overzichten. Lage aantallen betekenen lage prioriteit. Uit lage prioriteit volgt dat de politie een lage prioriteit toekent aan een zaak. Dat men geen noodzakelijke kennis opbouwt rondom digitaal rechercheren. Dat er geen verbanden worden gelegd tussen zaken. Hoe langer deze prioriteit uitblijft, hoe langer criminelen vrijwel ongehinderd hun activiteiten kunnen voortzetten. Ten nadele van u en iedereen om u heen.

De reden dat ik geïnspireerd raakte om te schrijven, is juist dat ik las dat er een Russische spammer is opgepakt in Spanje en in Nederland een arrestatie heeft plaatsgevonden rondom een Marktplaats fraudeur.

Juist dit toont aan dat het zinvol is om aangifte te doen. Het is belangrijk om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit, maar als het u toch overkomt, wat de reden ook is, dan is het belangrijk aangifte te doen. Daar leert iedereen van en vroeg of laat komt er een omslagpunt. Het punt waarop mensen naar de gevangenis gaan en al het laaghangende fruit de (criminele) markt verlaat. De pakkans is te groot geworden. Dit maakt uw bedrijf en de gehele markt veiliger. Aangifte doen is een noodzakelijk onderdeel van het veiliger maken van het Internet, zoals uzelf beter beschermen tegen die criminaliteit een ander onderdeel is.

Uitgelicht
Recent
Archief
Zoek op Tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page